„Faptul că dacă faci acelaşi lucru într-un anumit moment al zilei arzi mult mai multe calorii decât dacă îl faci în alt moment ne-a surprins”, a precizat Kirsi-Marja Zitting, autorul principal al studiului de la Harvard Medical School din Boston.
„Este posibil că atunci când mănânci în momentul în care necesităţile de consum al energiei sunt mici să ducă la creşterea în greutate”, a precizat Jeanne Duffy, o altă cercetătoare din cadrul studiului de la Brigham and Women’s Hospital.
Studiul a fost publicat pe 8 noiembrie în jurnalul Current Biology.
Cercetătorii au recrutat şapte oameni care au petrecut mai mult de o lună în laborator fără să ştie ce timp din zi este afară. Camerele nu aveau ceasuri sau ferestre, iar participanţii nu aveau acces la telefoane sau internet. Mai mult, persoanele au avut programe de somn şi hrană, scrie Live Science.
De asemenea, în fiecare noapte mergeau să doarmă cu patru ore mai târziu decât în noaptea precedentă, având acest obicei timp de 3 săptămâni. Aceste schimbări de timp sunt echivalentul experienţei unei călătorii în jurul Pământului într-o săptămână.
„Ceasul intern al organismului nu putea ţine pasul”, a precizat Duffy. Acest lucru însemna că ceasul „oscila în ritmul său” sau îşi ţinea timpul său fără să se bazeze pe indici externi. „Ne-a permis să măsurăm rata metabolică la diferite timpuri biologice din zi”, a adăugat cercetătoarea.
Studiul a arătat că rata arderii caloriilor era cea mai joasă noaptea biologică, atunci când temperatura corpului scădea. Rata de calorii arse era cea mai mare 12 ore mai târziu, în după amiaza/seara biologică.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ce face să funcţioneze ceasul biologic?
Anotimpul in care te nasti iti regleaza ceasul biologic
Ceasul biologic dictează riscul apariţiei cancerului mamar
”Ceasul biologic” al bărbaţilor, vârsta la care fertilitatea acestora scade